Gyepszőnyeg terítése házilag

A jó minőségű gyepszőnyeg telepítése nem bonyolult. A sikeresség nagyrésze a gyepszőnyeg minőségén -a talaj előkészítésén és a megfelelő kezelésen múlik. Ezeket a tényezőket szemelőtt tartva gyönyörű végéredmény fogja várni.

A gyepszőnyeg talaj előkészítésénél  megegyezik a füvesítés során használt módszerrel, annyi a különbség, hogy itt számolni kell a gyepszőnyeg vastagságával, 2-3 cm-el. Ennyivel kell alacsonyabbra kialakítani a talaj szinteket, a szilárdhoz képest

Az eredés előfeltétele a megfelelő minőségű, apró morzsás talajszerkezet, ahol a gyepszőnyeg tekercsek  gyökeret tudnak majd vetni.

A speciális indítsára való műtrágya használata nagymértékben elősegíti a gyökeresedést.  Ezek a műtrágyák nagyobb mennyiségű foszfort tartalmaznak, mely lehetővé teszi a gyepszőnyeg gyökersedését.

A gyepszőnyeget a rendelést követően frissen szedik fel. Szedés után összegöngyölve raklapokra helyezzük és azon szállítjuk ki.

Leszállítás után igyekezzünk minél hamarabb lefektetni a gyepszőnyeg telercseket. Aznap, de legkésőbb másnap le kell rakni a leszállított terméket. A nyár melegében maximum 24 órát bír ki a gyepszőnyeg tekercsben, ezért, ha aznap nem megoldható a lerakás, akkor terítsük ki és öntözzük meg.

A tekercsben álló gyepszőnyeget nem szabad beöntözni. A magas hőmérséklet és a nedvesség hatása a gyepszőnyeg befülledését okozza. Ez a hatás különösen a nyári kánikulában jellemző.

A kiterített gyeptégla viszont megfelelő kezelés mellett több napig is eltartható.

 Gyepszőnyeg jellemzően a laza szerkezetű homokos-vályog talajokat szereti.

Az előkészített talajra végezhetjük el a   tekercsek terítését. Terítés előtt,a talaj felszínére szórjuk ki a műtrágyát. A tekercseket kötésbe kell rakni, ehhez gyarkan szabni kell belőle. Egy -két hét múlva  nem fog látszani a csíkok illesztése.

Lerakás után hengerezni kell a területet. A hengerezést két irányból is el kell végezni. Hengerezés után öntözzük meg a területet. Annyi vizet kell juttatni, hogy a gyepszőnyeg tekercseken átfolyó víz az alatta lévő talajt is nedvesítse. Ehhez kb. 30 liter vizet kell biztosítani négyzetméterenként.

A terítést követően, a begyökeresedésig gondoskodást igényel. Fokozott figyelemmel kell lennünk locsolásnál. A megfelelő vízellátás,a gyepszőnyeg optimális locsolását fogja jelenteni, nem szabad túllocsolni a frissen terített gyepszőnyeget, mivel azzal ugyanúgy károsíthatjuk, mint ha a szárazságtól szenvedne. Az az optimális a locsolás, ha a gyepszőnyegre lépve nem süppedünk bele a talajba. Ilyenkor nincs alul öntözve a terület, így gyepszőnyeg élénk zöld színű.

Ha az esti hőmérséklet meghaladja a 20°C-ot, akkor ne locsoljuk este. Mivel a magas hőmérséklet és a locsolás miatti magasabb páratartalom a gyepszőnyeg gombásodásához vezethet. A terítés követően pedig érzékeny a külső környezeti hatásokra és a betegségekre egyaránt. A terítést követően kb. 7-10 nap alatt gyökeresedik be. Ezen idő alatt kerülni kell a  terhelését. A begyökeresedés magas hőmérsékleten gyorsabban megy végbe. Az első fűnyírást közvetlenül a gyökeresedést követően kell végezni. Nyírjuk le a gyepszőnyeget amikor elérte a 8-10 cm-es magasságát. Ügyeljünk arra, hogy az első fűnyíráskor elegendően éles legyen a fűnyíró, így az nem szaggatja fel az éppen legyökeresedett részeket.

A nyírások gyakoriságát a gyepszőnyeg típusa fogja meghatározni. Általánosságban kb. 7-8 cm-es magasság elérésekor kell nyírni. Házikerti körülményeknél  optimális, ha hetente nyírunk. Egy nyírás alkalmával a lombtömegnek max. a felét távolítsuk el, kb. 3-3,5 cm-re vágjuk vissza. Az alacsony nyírás csökkentheti a pázsit szárazságtűrő képességét. Ezért a kánikula idején 1 cm-el növeljük a vágás magasságát.

A homokszórás,  munkafolyamat során folyamihomok-föld keverékét juttat ki a gyepszőnyeg felületére. Egy alkalommal 3-6 liter keveréket adjunk hozzá  m2-enként. Később, erezetileg igen jó minőségűvé alakul ez majd át. Ennek előnyei: 

  • A gyepszőnyeg megújulását serkenti.
  • A gyepszőnyeg ellenálló képességét növeli a szárazság álltal okozott stresszel szemben.
  • Egyenletessé teszi a talajfelszínét.
  • Serkenti a gyepfilc lebontási folyamatát, így javítja a gyepszőnyeg kondícióját, és a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet is.

Ennek egyébként a legoptimálisabb időpontja az ősz, mert ilyenkor alakulnak ki az új oldalhajtások, aminek a kezdeti fejlődését segíti a kiszórt talajkeverék. A szórással egyidőben kell végeznünk a gyepszőnyeg levegőztetését is, ez inkább agyagos talajok esetén nagyon fontos. Mivel a kötött talajszerkezet egyik lehetséges szerkezeti javítója a homok.

Fontos az öntözés ! Ha több alkalommal is elhanyagoljuk az öntözést, számolnunk kell gyepszőnyeg általános állapotának a leromlásával. Emellett a legyengülő gyep táptalajt teremt betelepedő gyomnövények részére, melyek a fűnél jobb szárazságtűrő képességgel rendelkeznek.

Egyéb kérdés esetén keressen minket bátran, fontos hogy tudunk biztosítani megfelelő szakembert a leterítésre, ha a profikra bízná : emellett ha más kertészeti munkára is szüksége lenne.